Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na mleku z siemieniem lnianym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
mąka pszenna 540 g
sól 2 g
cukier 5 g
siemię lniane 5 łyżek
drożdże 1/5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na mleku z siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Do foremki wlewamy 300 ml ciepłego mleka. Do mleka wsypujemy 540 g mąki pszennej typu 550. Dodajemy 2 szczypty soli, oraz plaska łyżeczke cukru. Następnie wsypujemy 5 dużych łyżek siemienia lnianego. Na sam koniec dodajemy drożdże. Albo całą torebkę drożdży suchych, albo około 1/5 kostki standardowej kostki.
Krok 1 - Chleb na mleku z siemieniem lnianym foto
2
Całość mieszamy i wyrabiamy. Wyrabianie powinno trwać około 1 godziny. Następnie pozostawiamy ciasto na kolejna godzinę aby drożdże zaczęły działać. Ciasto powinno mieć w miarę gęstą konsystencję.
Krok 2 - Chleb na mleku z siemieniem lnianym foto
3
pieczemy chleb około 80 minut w temperaturze 150 stopni.
Krok 3 - Chleb na mleku z siemieniem lnianym foto
4
Po upieczeniu wyciągamy chleb i studzimy. Smacznego:)
Krok 4 - Chleb na mleku z siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 10.08.2012 17:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak