Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na maślance

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg chlebowa typ 750
maślanka 2,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
drożdże 5 dag
oliwa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na maślance

Maślankę wymieszać z cukrem i wkruszyć do niej drożdże, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i dodać do maślanki, dodać sól i oliwę przy pomocy robota zagnieść dość twarde ciasto i zagniatać je jeszcze kilka minut, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować z nich bochenki , ułożyć je w formach i odstawić na kolejne 30 minut do podrośnięcia.
Piec 20 minut w temp .210st po tym czasie wierzch chleba posmarować zimną wodą, zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 35-40 minut w temp. 180st po upieczeniu wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 26.03.2016 20:31
Pieczywo na maślance jest wspaniałe ;)
Habibi 26.03.2016 16:04
apetyczny chlebek :)
agnieszka214 26.03.2016 13:00
Domowe wypieki są najlepsze
jagoda5913 26.03.2016 00:54
Dobry domowy wypiek
Iwusia 25.03.2016 22:27
wspaniały taki domowy wypiek
Wiktoria29 25.03.2016 21:47
wygląda apetycznie
Róża1 25.03.2016 13:42
super chlebek !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak