Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na bogato

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
siemię lniane 3/4 szklanki
płatki owsiane 3/4 szklanki
słonecznik łuskany 1 szklanka
woda 4 szklanki
sól 3 łyżeczki
drożdże 1/4 kostki
otręby 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na bogato

W letniej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże,dodajemy do nich mąkę oraz pozostałe składniki ( i tu polecam część płatków zastąpić otrębami owsianymi ). Dokładnie wyrabiamy ciasto- musi pozostać lepkie.

Przekładamy je do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lekko natłuszczonym. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy godzinę,przed wyjęciem z piekarnika warto posmarować bochenki zimną wodą aby skórka była chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 17.08.2012 21:43
nie ma to jak domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak