chleb na bogato

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • siemię lniane

    3/4 szklanki
  • płatki owsiane

    3/4 szklanki
  • słonecznik łuskany

    1 szklanka
  • woda

    4 szklanki
  • sól

    3 łyżeczki
  • drożdże

    1/4 kostki
  • otręby

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W letniej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże,dodajemy do nich mąkę oraz pozostałe składniki ( i tu polecam część płatków zastąpić otrębami owsianymi ). Dokładnie wyrabiamy ciasto- musi pozostać lepkie.

Przekładamy je do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lekko natłuszczonym. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 180 stopni. Pieczemy godzinę,przed wyjęciem z piekarnika warto posmarować bochenki zimną wodą aby skórka była chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
parysek10 17.08.2012 21:43
nie ma to jak domowy chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat