Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aktywny zakwas żytni 450 g
mąka pszenna Babuni 450 g
płatki owsiane 50 g
sól 2 łyżeczki
miód 1 łyżka
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi

Kroki postępowania

1
Wlej do miski aktywny zakwas żytni - 450 g zaczynu wg przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/252778/zaczyn-zytni-na-chleb.html
Następnie przesiej do niego mąkę z solą i wlej wodę wymieszaną z miodem
Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
2
Płatki owsiane upraż na patelni, aby uzyskać orzechowy aromat
Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
3
Wsyp uprażone i przestudzone płatki do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami
Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
4
Po wstępnym połączeniu składników, wyrabiaj ciasto ręcznie przez co najmniej 10 minut, aby z mąki pszennej uwolnił się gluten. Ciasto będzie się kleić za sprawą mąki żytniej w zakwasie.
Po wyrobieniu należy odstawić je na pół godziny, aby odpoczęło.
Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
5
Po tym czasie formujemy bochenek w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
6
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - kiedy podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieku. Nacinamy je i wkładamy do nagrzanego do 250 stopni, naparowanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Krok 6 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto
7
Po wyjęciu z piekarnika sprawdzamy, czy bochenek jest należycie wypieczony - po uderzeniu w spód drewnianą łyżką, chleb powinien wydać głuchy dźwięk. Jeśli spód jest miękki i nie ma tego efektu, chleb trzeba dopiec od spodu.
Smacznego! :)
Krok 7 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z płatkami owsianymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 05.12.2012 09:23
świetny
Andysz 16.10.2012 08:08
pyyycha!!!!;]
Beata61 15.10.2012 20:47
uwielbiam takie chlebki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak