Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dla alergików

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 400 ml
woda 50 ml
ocet 1 łyżka
mąka kukurydziana 200 gram
mąka pszenna 200 gram
mąka pełnoziarnista 250 gram/pszenna
cukier 1 łyżeczka
drożdże 25 gram
sól do smaku
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dla alergików

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnią wodę, zaciągnąć mąką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 1 - Chleb dla alergików foto
2
W między czasie połączyć wszystkie składniki na chleb.
Krok 2 - Chleb dla alergików foto
3
Następnie dodać rozczyn, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić na około 1 ½ godziny.
Krok 3 - Chleb dla alergików foto
4
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Chleb dla alergików foto
5
Piec przez 45 minut.
Krok 5 - Chleb dla alergików foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.10.2015 12:29
tajny chlebuś, ale zaintrygowała mnie jego nazwa ... dla alergików jakiego typu jest przeznaczony? widzę, że zawiera zarówno drożdże, białko mleka jak i gluten z mąki pszennej... czyli w sumie niemal wszystkie alergeny występujące w pieczywie!
Malinka 15.10.2015 09:50
Na pewno smakuje i to bardzo!
Krzysztof15 15.10.2015 06:17
bardzo smaczny
norweska20 14.10.2015 23:25
smakowity wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak