Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb czosnkowo-śmietanowy na zakwasie żytnim

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
aktywnu zakwas żytni 50 g
mąka żytnia 110 g (typ 2000)
Zaczyn: 220 g
mąka pszenna 475 g (typ 650)
mąka pszenna razowa 200 g
kwaśna śmietana 150 g
sól 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
woda letnia 110 ml
woda letnia 210 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb czosnkowo-śmietanowy na zakwasie żytnim

Zaczyn:

W przeddzień wypieku (najlepiej popołudniu) wyjmij zakwas z lodówki, pozwól mu ogrzać się do temperatury pokojowej i nakarm go pierwszy raz 55 g mąki i 55 ml wody, dokładnie zamieszaj. Na drugi dzień z samego rana jeszcze raz go nakarm taką samą porcją mąki i wody i po wymieszaniu odłóż 50 g do lodówki z myślą o następnym pieczeniu. Po 6 godzinach możesz użyć tak powstałych 220 gramów zaczynu do wypieku chleba.

chleb:

W dużej misce połącz przesianą mąkę, cukier, czosnek i sól. Letnią wodę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej roztwór do mąki, lekko zamieszaj. Odstaw na 20 minut, aby mąka napęczniała.

Po tym czasie dodaj zaczyn i dokładnie wyrób na gładkie, sprężyste, ale miękkie, ciasto – powinno pójść łatwo, w moim wypadku bardzo szybko złapało odpowiednią konsystencję. Przykryj miskę folią spożywczą, aby nie obeschło i odstaw na godzinę, następnie wyjmij na blat rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).

Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i podrosnąć prawie dwukrotnie (jeśli nie podrosło, to poczekaj jeszcze godzinę).

Po kolejnej godzinie zrób po raz ostatni to samo, a na koniec uformuj bochenek w kulę, naciągając jego powierzchnię, tak jakbyś chciał/chciała zrobić z niego sakiewkę. Kiedy skończysz, włóż go szwem do góry (!) do wysypanego mąką koszyka rozrostowego (albo durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego obficie mąką) i wstaw na sam dół lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc). Warto przykryć go folią, żeby ciasto nie wyschło i nie chłonęło obcych zapachów (ale tak, żeby się do folii nie przykleiło).

Po wyjęciu z lodówki sprawdź, czy bochenek wyrósł. Jeśli nie, to zostaw go na blacie kuchennym do czasu aż podwoi objętość.

Do piekarnika wstaw na sam spód naczynie żaroodporne, wylej na nie szklankę wrzątku i nastaw grzanie na 250 stopni (góra-dół). Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, ostrym nożem natnij bochenek w kilku miejscach i szybko wstaw go na środkową szynę. Aby to zrobić, na dużą deskę połóż spory kawałek papieru do pieczenia. Tak przygotowaną deskę umieść na koszyku rozrostowym i odwróć, jak przy robieniu babki z piasku. Teraz wystarczy tylko naciąć i zsunąć bochenek z papierem na blachę.

Po 10 minutach zmniejsz temp. do 200 stopni i ostrożnie wyjmij naczynie z wodą, zmień ustawienie piekarnika na grzanie tylko od dołu. Po 30 minutach włącz grzanie góra-dół i piecz jeszcze 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika sprawdź, czy bochenek jest należycie wypieczony – opukany drewnianą łyżką wyda głuchy odgłos, jeśli jest gotowy (jeśli nie, to dopiecz). Studź na kratce pod ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 05.06.2013 14:10
Bardzo podoba mi się Twój chlebek. Ostatnio próbowałam zrobić chleb na zakwasie, ale mi nie wyszedł. Może mogłabyś doradzić jak zrobić dobry zakwas.
migotka28 04.06.2013 20:58
piękny bochenek
owca441 04.06.2013 18:26
chlebek super
kokoszka
kokoszka 04.06.2013 17:45
pycha chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak