Chleb cukiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    400 ml
  • mąka pszenna

    700 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • bazylia otarta Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • siemię lniane

    do obsypania chlebków
  • cukinia

    250 g
  • oregano

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki.

Jogurt ogrzać do temperatury pokojowej, dodać do niego pokruszone drożdże i oliwę, wymieszać. Następnie dodać sól, cukier, zioła i cukinię, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, z których uformować bochenki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte bochenki posmarować wodą i obsypać siemieniem lnianym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, następnie jeszcze chleb dopiec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 06.01.2014 10:43
takie chlebki to ja lubię są mięciutkie i pachnące
Alex_M 05.10.2013 12:16
przepyszny!
ana1 04.10.2013 12:46
piękny chlebuś
tatiana2 04.10.2013 12:03
z chęcią bym takiego spróbowała :)
ONY_za_kare 04.10.2013 11:07
pyszny chlebuś!
pajbek 04.10.2013 11:01
Musi być pyszny :-)
Mniam 04.10.2013 10:44
Świetny chlebuś. Też taki muszę zrobić.
joanna30 04.10.2013 10:02
Ciekawy przepis :) zabieram go sobie;0
Olga_SK 04.10.2013 09:22
Pięknie wygląda ten chlebek :) Chyba i ja w weekend zrobię podobny :)
fotoviderek 04.10.2013 08:39
Świetny pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat