Ali

Chleb cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • woda

    520 ml
  • cebula

    2-3 sztuki (ok. 250 g)
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    2 łyżeczki
  • drożdże suche

    8 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw zajmujemy się cebulą. Kroimy ją w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Na naprawdę mały. Ważne jest, żeby patelnia była własnie mała, żeby cebula leżała na niej grubą warstwą. Bo jak patelnia będzie wielka i cebula zajmie niewielką część patelni to się przypali zamiast udusić.
Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut.
Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 04.10.2014 23:57
Cebulowy jest pyszny,a Twój muszę przyznać całkiem niezle wygląda :-)
Ewelina1991 03.10.2014 09:32
piękny chlebek i na pewno bardzo smaczny ;)
zabcia117 03.10.2014 07:03
Lubię taki chlebek!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat