Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka chlebowa
500 g pszenna -
zakwas do chleba
70 g -
sól
1 łyżeczka -
miód
1 łyżka -
woda
350 ml
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z solą, wlewając powoli zakwas mieszać aż do połączenia się składników w kulę lepkiego ciasta. W zaleznosci od mąki może wystąpić potrzeba dolania kilku ml wody; Ciasto zostawić 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na 12h do lodówki.
Następnie wyciągnąć z lodówki, zostawić w temp. pokojowej ok. 4h; Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, delikatnie złożyć bochenek, uważać zeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które powstawały przez tyle godzin.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, naparować i piec 10 minut, potem kolejne 10 minut w 220 stopniach i 30 minut w 200 stopniach; Smacznego!
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się