Chleb bez wyrabiania na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    500 g pszenna
  • zakwas do chleba

    70 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżka
  • woda

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Aktywny zakwas rozpuścić w wodzie, dodać miód;
Mąkę wymieszać z solą, wlewając powoli zakwas mieszać aż do połączenia się składników w kulę lepkiego ciasta. W zaleznosci od mąki może wystąpić potrzeba dolania kilku ml wody; Ciasto zostawić 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na 12h do lodówki.
Następnie wyciągnąć z lodówki, zostawić w temp. pokojowej ok. 4h; Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, delikatnie złożyć bochenek, uważać zeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które powstawały przez tyle godzin.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, naparować i piec 10 minut, potem kolejne 10 minut w 220 stopniach i 30 minut w 200 stopniach; Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 13.10.2014 17:10
Muszę w końcu zakwas wyhodować i upiec :)
cris04 12.10.2014 21:43
piekłam w podobny sposób i gorąco polecam wszystkim!
ben-ka 12.10.2014 20:19
Fajny przepis,a chlebek ...pychota!
Gabi44 12.10.2014 19:58
Podoba mi się ten sposób.Wypróbuję.
irenka 12.10.2014 15:47
ciekawy przepis,na pewno pyszny chlebek
Renata9 12.10.2014 15:06
pyszny chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat