Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bez wyrabiania na zakwasie

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 500 g pszenna
zakwas do chleba 70 g
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
woda 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bez wyrabiania na zakwasie

Aktywny zakwas rozpuścić w wodzie, dodać miód;
Mąkę wymieszać z solą, wlewając powoli zakwas mieszać aż do połączenia się składników w kulę lepkiego ciasta. W zaleznosci od mąki może wystąpić potrzeba dolania kilku ml wody; Ciasto zostawić 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na 12h do lodówki.
Następnie wyciągnąć z lodówki, zostawić w temp. pokojowej ok. 4h; Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, delikatnie złożyć bochenek, uważać zeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które powstawały przez tyle godzin.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, naparować i piec 10 minut, potem kolejne 10 minut w 220 stopniach i 30 minut w 200 stopniach; Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 13.10.2014 17:10
Muszę w końcu zakwas wyhodować i upiec :)
cris04 12.10.2014 21:43
piekłam w podobny sposób i gorąco polecam wszystkim!
ben-ka 12.10.2014 20:19
Fajny przepis,a chlebek ...pychota!
Gabi44 12.10.2014 19:58
Podoba mi się ten sposób.Wypróbuję.
irenka 12.10.2014 15:47
ciekawy przepis,na pewno pyszny chlebek
Renata9 12.10.2014 15:06
pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak