Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb a'la litewski na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 2 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 750 chlebowa 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 1 szklanka
sól 1 łyżka
Przyprawa do chleba litewskiego 1 łyżka
woda ciepła 1 szklanka
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb a'la litewski na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.
Krok 1 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto
2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski, wymieszać.
Krok 2 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto
3
Dodać do nich wodę i cały zaczyn.
Krok 3 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto
4
Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Następnie podsypać niewielką ilością pszennej mąki, szybko zagnieść. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto
5
Po tym czasie ciasto odgazować lekko ugniatając i przełożyć do małej foremki keksówki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.
Krok 5 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto
6
Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb a'la litewski na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 16.07.2015 21:13
Fajny chlebek;)
Grazyna0211 16.07.2015 20:31
pyszny chlebek
cukiereczek 16.07.2015 18:13
już czyje jego piękny,domowy zapach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak