Przepis i sposób przygotowania na: Chips z buraków : 2 wersje (smażone i pieczone)
Piekarnik nagrzać do 180stC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.
Przygotowanie (wersja smażona)
Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.