Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chips z buraków : 2 wersje (smażone i pieczone)

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 4 sztuki
oliwa 4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chips z buraków : 2 wersje (smażone i pieczone)

Przygotowanie (wersja pieczona)
Piekarnik nagrzać do 180stC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
Plastry warzyw ułożyć równomiernie na papierze, skropić oliwą i posypać przyprawami wg uznania.
Piec 15-20 min, obrócić podpieczone chipsy na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 min pilnować aby się nie przypaliły.
Wyciągnąć z piekarnika, schłodzić, przełożyć do miseczki i podawać.


Przygotowanie (wersja smażona)
Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki, tak cienko jak się da. Ja robiłam to ręcznie ale przy pomocy odpowiedniej tarki byłoby znacznie szybciej.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Wrzucać partiami plastry buraków i smażyć ok 3-4 minuty, do momentu aż się zarumienią a końcówki zaczną się wyginać. Im cieńsze plastry tym szybciej się usmażą ale też szybciej będą się przypalać dlatego trzeba bardzo pilnować czasu smażenia.
Usmażone chipsy wykładać na ręczniki papierowe i poczekać aż tłuszcz ocieknie i chipsy się wystudzą.
Gotowe chipsy posypać przyprawami wg uznania, przełożyć do miseczki i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 19.06.2016 22:44
zdrowa wersja przekąski dla mojego dziecka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak