Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chińskie pierożki DIM SUM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
woda 150 ml
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Farsz:
mięso wołowe 20 dag
marchew 1/2
kolendra
imbir
sos sojowy 1 łyżka
chinska przyprawa 1/2 łyżeczki
jajko 1
pieprz
sos
płatki chili
sos sojowy 4 łyżki
miód 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
olej arachidowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: chińskie pierożki DIM SUM

Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Powoli doleawamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i dalej dolewamy wodę i wyrabiamy aż będzie plastyczne. Wyrobione ciasto chowamy do lodówki na godzinę.
Farsz: Do mięsa dodajemy,imbir, kolendrę i startą marchewkę. Następnie wlewamy sos sojowy, pieprz, jajko i przyprawę chińską. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wałkujemy ciasto dośc cienko i kroimy kwadraty o 5X5 cm. Żółtkiem przy pomocy pędzelka smarujemy kwadraty. Nakładamy farsz i zawijamy ciasto za rogi zamykając ku górze.
Sos: Wlewamy do miseczki sos sojowy, miód,płatki chili, olej , sok z cytryny i mieszamy.
W woku rozgrzewamy 1- 2 łyżki oliwy i wrzucamy po 3-4 pierożki. Smażymy 1 minuty. Natępnie wlewamy wodę do woka i gotujemy około 4 min.
Gotowe pierożki podajemy z sosem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 03.09.2013 12:38
Nigdy nie jadłem, czas spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak