Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże

    2,5 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • Nadzienie:

  • pierś z kurczaka

    300 gram
  • por

    1 sztuka
  • pieczarki

    200 gram
  • koncentrat pomidorowy

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • jajko

  • sezam

  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Z mleka, drożdży, cukru, soli i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać zaczyn do reszty mąki, dodać masło.
Krok 2 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć suchą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Pierś z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć papryką słodką i ostrą, smażyć na oleju przez kilka minut do zrumienienia.
Krok 4 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki.
Krok 5 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Pora pokroić w piórka, usmażyć na maśle do miękkości.
Krok 6 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na osiem równych części, zrobić z nich kulki i rozwałkować na koła.
Krok 7 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Każde koło posmarować koncentratem pomidorowym, położyć kilka kawałków piersi, na to kilka plastrów pieczarek, a na koniec łyżkę usmażonego pora.
Krok 8 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Ścisnąć i skleić brzegi bułeczek, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Krok 9 - Chińskie bułeczki z piersią z kurczaka foto
Podawać ciepłe, lecz zimne też smakują wyśmienicie.
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 21.07.2014 16:14
pomysłowe i apetyczne
Malinka 08.02.2014 10:58
Przepysznie wyglądają, chętnie bym zjadła jedną :)
Agnieszka-87-25 05.02.2014 07:50
wspaniałe są!!!!
Krystyna32 23.01.2014 07:24
pyszne bułeczki
Beatris 25.12.2013 20:00
Dobrze, że nie jestem głodna, bo chyba zaśliniłabym klawiaturę:)
Angelika10 20.12.2013 14:41
wyglądają pysznie ;)
olkaaa 29.10.2013 07:44
jeszcze takich nie jadłam
Róża1 29.08.2013 14:47
też jeszcze takich nie jadłam:-) , wspaniały pomysł:-)
Ewa104 24.08.2013 12:20
Wyśmienite bułeczki.
MagdaXXX 22.08.2013 21:03
mniam ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat