Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chinkali gruzińskie pierożki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mięso mielone cielęce 500 g
cebula 1
rosół 250 ml
woda 125 ml
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali gruzińskie pierożki

Kroki postępowania

1
Na początek przygotowujemy ciasto i farsz. Odsypujemy ok. 2/3 szklanki mąki. Pozostałą mąkę zagniatamy z ciepłą osolona wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozwólmy wyrobionemu chwilkę odetchnąć i zajmijmy się mięsem. Użyłam cielęciny bo jest delikatna, ale Gruzini pakują w Chinkali nawet baraninę. Mięso wyrabiamy, solimy, wyrabiamy, pieprzymy mniej więcej (raczej więcej niż mniej !) i wyrabiamy. Powoli wlewamy rosół i wciąż wyrabiamy. Na końcu dodajemy cebulę poszatkowana najdrobniej jak się uda i wyrabiamy.
Krok 1 - Chinkali gruzińskie pierożki foto
2
Mięso nabiera konsystencji kremu. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość ponad pół centymetra. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółeczka. Każde kółko z osobna rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie bardzo cienki, bo będziemy Chinkali dość długo gotować. Na każdy placek nakładamy stołowa łyżkę mięsa
Krok 2 - Chinkali gruzińskie pierożki foto
3
Mięso zamykamy ciastem w sakiewce Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 - 15 minut.
Krok 3 - Chinkali gruzińskie pierożki foto
4
Podajemy tuż po przygotowaniu na ciepło. Można podać z naszym polskim sosem Smacznego
Krok 4 - Chinkali gruzińskie pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 10.05.2013 22:44
świetne pierożki
Mati3 03.08.2012 21:14
interesujące:)
Justyna23
Justyna23 22.07.2012 10:03
super ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak