Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • pomidory krojone z puszki

    200 g
  • pomidory

    2
  • cebula

    2
  • papryka czerwona

    1
  • papryczka chili

    2
  • kukurydza

    puszka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • cząber

    łyżeczka
  • kolendra cała

    łyżeczka
  • cynamon

    1/3 łyżeczki
  • cukier

    łyżeczka
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso przyprawić solą i odrobiną słodkiej papryki. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju i wrzucić do niego mięso. Po dwóch minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem, tak długo, aż się zeszkli, a “woda” z mięsa wyparuje. Dodać kumin, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w kostkę i dusić przez ok. 10 minut.
Dorzucić pokrojone w kosteczkę papryki – czerwoną, zieloną oraz chili – oraz pozostałe przyprawy. Dusić kolejne 10 minut.
Następnie dorzucić kukurydzę i fasolę z puszki, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić solą do smaku i zagęścić łyżeczką mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2013 11:23
jedno z moich ukochanych dań!
beniaminek 29.03.2013 21:34
fajne danie
Pietruszka 29.03.2013 21:34
danie - rewelacja!
Gracer 29.03.2013 20:44
kolorowa i smaczna potrawka
Megg 29.03.2013 20:42
prezentuje się przepysznie!!!
jozefinach 29.03.2013 19:52
Danie prezentuje się bardzo smakowicie.
as28 29.03.2013 19:46
pysznie wyglada
gosia561 29.03.2013 19:45
egzotyka idealna na poświąteczne dania
angelika14 29.03.2013 19:00
uwielbiam, jedno z lepszych dań, które jadłam w całym moim życiu, pycha
Gary Michy 29.03.2013 18:45
Wygląda bardzo pysznie i kolorowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat