Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 420 g
oliwa
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
fasolka czerwona 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
papryka czerwona 1 sztuka
woda 100 ml
kminek
chili
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne.

Kroki postępowania

1
Wcześniej odcedziłam sobie i opłukałam fasolkę oraz umyłam, wydrążyłam z nasion i pokroiłam w kostkę czerwoną paprykę, by te składniki były już gotowe, aby później je już tylko dodać do potrawy.Cebulkę pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam.Do rondelka wlałam trochę oliwy z oliwek, rozgrzałam ją na niedużym ogniu, po czym wrzuciłam cebulkę. Chwilkę dusiłam cebulkę na oliwie.Następnie, gdy cebulka się już przyrumieniła dodałam posiekany czosnek oraz przyprawy(sporo chili,oregano i kminku). Chwilkę wszystko razem podsmażałam i za moment dodałam mięso mielone.
Krok 1 - Chili con carne. foto
2
Dokładnie wymieszałam mięso z wcześniej podsmażonymi składnikami. Wszystko razem dalej podsmażałam na niedużym ogniu.Gdy mięso zmieniło kolor i było widać, że nie jest już surowe to wtedy dodałam pomidory z puszki i 100 ml wody.Zamieszałam i dalej wszystko razem gotowałam.Po chwili dołożyłam pokrojoną czerwona paprykę.Porządnie zamieszałam. Gotowałam całość do momentu, aż papryka zmiękła.
Krok 2 - Chili con carne. foto
3
Na sam koniec dodałam odsączoną z zalewy i opłukaną czerwoną fasolkę z puszki.Dokładnie wszystko zamieszałam, doprawiłam solą do smaku i jeszcze przez chwilkę gotowałam w dalszym ciągu na niedużym ogniu.Potrawa jest bardzo sycąca. Podobno zwyczajowo jada się ją z ryżem lub z tortillą. Ale myślę, że z powodzeniem solidna porcja, talerz, zaspokoi głód nawet bez dodatkowego akompaniamentu węglowodanowego.
Krok 3 - Chili con carne. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 16.04.2013 07:43
Super danie :)
ONY_za_kare 18.01.2013 16:09
pychotka. musi super palić podniebienie :)
Rafał10 23.12.2012 17:12
mmm pyszne meksykańskie danie :)
babajaga1969 21.12.2012 20:09
pycha
halina55 21.12.2012 14:29
Pyszne
halina55 21.12.2012 14:29
Pyszne
Zdzisław 21.12.2012 14:28
dobry obiad i syty
Lemon 21.12.2012 10:39
uwielbiam
-Natka- 21.12.2012 10:10
bardzo lubię to danie, a w zimie doprawiam troszkę mocniej i super rozgrzewa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak