Chicken alla mexicana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełek z kurczaka

    7
  • cebula

    1
  • puszki kukurydzy

    1/2
  • puszki czerwonej fasoli

    3/4
  • kiełków na patelnię

    80 g
  • przyprawy do dań meksykańskich

    1,5 łyżki
  • ( może być mięsny lub warzywny

  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka
  • posiekanej natki pietruszki

    3 łyżki
  • bulion

    2 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie skrzydełka umyć, osuszyć i poprzecinać w zgięciach. Te najcieńsze końcówki można zamrozić i będziemy mieli do ugotowania wywaru na zupę. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić przygotowane kawałki skrzydełek. Podsmażyć je co jakiś czas obracając a potem dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawę do kuchni meksykańskiej. Dalej chwilę smażyć aż cebula się zeszkli. Kolejno dodać odsączoną kukurydzę i kiełki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko podlać bulionem i dusić około 10 minut a potem ewentualnie dosolić i popieprzyć do smaku, dodać natkę. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości skrzydełek i na koniec dodać odsączoną i opłukaną fasolę. Całość zagotować, zagęścić powstały sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą ( ale tylko troszkę wody ), zagotować i podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 24.11.2013 15:28
wygląda wspaniale
Piotr-21 24.11.2013 15:11
smaczne danie
Barbara/zuza22_85 24.11.2013 14:47
bardzo dobre
Monika10 24.11.2013 14:12
napewno smaczne
Monia 24.11.2013 13:35
To jak pomysł na obiad :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat