Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cherry pie

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
cukier puder 0,5 szkl
masło 250 g
sól szczypta
mleko 5 łyżek
cukier kryształ 0,5 szkl
cynamon 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy
wiśnie bez pestek 2 duże słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Cherry pie

Z mąki, cukru pudru, masła, szczypty soli i mleka zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 min do zamrażarki. Wyciągamy i dzielimy na dwie części. Większą część wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę to tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm. Wiśnie odcedzamy z soku i mieszamy z pół szklanki cukru, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na ciasto. Mniejszą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm. Układamy w zgrabna kratkę na wiśniach. Pieczemy, aż ciasto będzie rumiane. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 05.12.2013 13:22
Mniam!Pycha!
V_kuchareczka 19.10.2013 16:31
przepysznie wygląda
KasiaK90 19.10.2013 16:08
pyszne ciasto
monisia1977 19.10.2013 16:02
FAJNE CIACHO
Ania84 19.10.2013 14:21
Świeże wiśnie są najlepsze ale sezon trwa niestety krótko. Ja używam często drylowanych ze słoika i ciasto jest również wyśmienite.
aisza1 19.10.2013 14:15
pycha deser
Noruas 19.10.2013 13:54
uwielbiam tarty! dla mnie super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak