Przepis i sposób przygotowania na: Cheesecake pomarańczowy z żurawiną
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne, wrzucić do robota kuchennego i zmiksować z masłem roztopionym, cukrem i podsmażonymi orzechami włoskimi.
2. Ser biały bardzo dobrze zmiksować, tak by nie miał grudek, powoli dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Jak już masa będzie dobrze zmiksowana, bez grudek dodać resztę składników na masę serową i dobrze zmiksować.
3. Żurawinę zalać w kubku gorącą wodą (wody nalać cały kubek) i zostawić na 30 min. Po tym czasie wodę z żurawiny wylać na patelnię ustawioną na średnim ogniu, dodać cukier, żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści. odstawić aby trochę przestygło. Żurawinę wrzucić do miski, dodać soku, przestygniętą żelatynę z cukrem i wszystko razem dokładnie zblendować.
4. Blaszkę 35/12 wysmarować masłem, na dnie wyłożyć ciasto z herbatników. Piec w 200 stopniach przez 10 min. Po tym czasie wyciągnąć, wylać na herbatniki masę serową.
5. Zagotować wodę w czajniku, nalać wrzącą wodę do blaszki większej od tej w której jest ciasto i postawić blaszkę z ciastem do wody na środek tej większej blaszki. Obydwie blaszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec prze 1 godzinę.
6. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA!!! Dopiero po 15 min lekko uchylić i zostawić jeszcze ciasto przez godzinę w piekarniku. Po tym czasie wyciągnąć już lekko ostygnięte ciasto. Zostawić w kuchni na blacie na 2 godziny, posmarować sosem z żurawiny i wstawić na noc do lodówki.