Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cheesecake pomarańczowy z żurawiną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 10 sztuk
orzechy włoskie 6 sztuk
cukier 2 łyżki
masło 5 łyżek roztopionego
Masa serowa
cukier 0,5 kubka
ser biały 0,5 kg
skórka z pomarańczy 1 łyżka
jaja 3 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól
sok z pomarańczy 1/3 kubka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 2 płaskie łyżki
POLEWA ŻURAWINOWA
żurawina 0,5 kubka suchej
cukier 1 łyżeczka
sok żurawinowy 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cheesecake pomarańczowy z żurawiną

1. Orzechy włoskie rozłupać, połamać na mniejsze kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni.
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne, wrzucić do robota kuchennego i zmiksować z masłem roztopionym, cukrem i podsmażonymi orzechami włoskimi.

2. Ser biały bardzo dobrze zmiksować, tak by nie miał grudek, powoli dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Jak już masa będzie dobrze zmiksowana, bez grudek dodać resztę składników na masę serową i dobrze zmiksować.

3. Żurawinę zalać w kubku gorącą wodą (wody nalać cały kubek) i zostawić na 30 min. Po tym czasie wodę z żurawiny wylać na patelnię ustawioną na średnim ogniu, dodać cukier, żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści. odstawić aby trochę przestygło. Żurawinę wrzucić do miski, dodać soku, przestygniętą żelatynę z cukrem i wszystko razem dokładnie zblendować.

4. Blaszkę 35/12 wysmarować masłem, na dnie wyłożyć ciasto z herbatników. Piec w 200 stopniach przez 10 min. Po tym czasie wyciągnąć, wylać na herbatniki masę serową.

5. Zagotować wodę w czajniku, nalać wrzącą wodę do blaszki większej od tej w której jest ciasto i postawić blaszkę z ciastem do wody na środek tej większej blaszki. Obydwie blaszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec prze 1 godzinę.

6. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA!!! Dopiero po 15 min lekko uchylić i zostawić jeszcze ciasto przez godzinę w piekarniku. Po tym czasie wyciągnąć już lekko ostygnięte ciasto. Zostawić w kuchni na blacie na 2 godziny, posmarować sosem z żurawiny i wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 04.03.2014 13:00
pyszny deser,ładnie opisany
agnieszka214 13.06.2013 18:32
pysznosci mniam
MAR3STA 11.02.2013 19:29
wygląda super
Neetka90 11.02.2013 14:10
sama słodycz.. mniam
tomek18 01.02.2013 20:44
pyszności
ewka1978 01.02.2013 15:42
pychota
Joanna23 31.01.2013 14:13
piękne aż ślinka cieknie
BeataJ 29.01.2013 21:44
aż ślinka cieknie
hahanka 29.01.2013 15:40
wygląda przepysznie
Anna169Hosz 29.01.2013 10:31
Prawdziwe pyszności!
misia53 29.01.2013 08:43
takie żółciótkie, piękne...
fotoviderek 29.01.2013 07:33
Pyszności pierwsza klasa :)
Kulinarna Ja 28.01.2013 22:06
pycha!
czarnyaniol1990 28.01.2013 22:02
brzmi zachecajaco :)
Mati13 28.01.2013 21:46
bardzo smaczne ciasto
meg1984 28.01.2013 21:27
pyszne
meg1984 28.01.2013 21:27
pyszne
Ela6 28.01.2013 21:26
Super
Noruas 28.01.2013 21:16
strasznie apetycznie wygląda, a przepis dobrze opisany
cooleczka 28.01.2013 21:12
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak