Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburger angielski
1 plasterek sera cheddar
1 ogórek konserwowy
½ małej cebuli
2 łyżki ketchupu
Wołowinę zmielić. Cebulkę i ogórek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zielony pieprz, ostudzić, dodać do zmielonego mięsa. Na koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, śmietanę, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Formować najpierw kulki, które najlepiej rozpłaszczyć na śliskim blacie np. marmurowym i pomagając sobie rozpłaszczoną dłonią ,koliście obracać burgery. Brzegi burgera dociskać do środka nożem. W ten sposób wyjdą nam ładne kółka.
Usmażyć burgera. Na podgrzaną bułkę położyć plaster sera, kleks ketchupu, trochę pokrojonej w piórka cebuli i burgera.