Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec z wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier kryształ 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

mleko 2% 2 szklanki
masło 1 kostka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 1/3 szklanki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
chałwa 20 dkg
wódka 1 kieliszek

dodatkowo

konfitura wiśniowa 1 słoik
herbata 1/2 szklanki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z wiśniami

Kroki postępowania

1
Z podanych składników upiec biszkopt. (blaszka 20x35)
Krok 1 - Chałwowiec z wiśniami foto
2
Po wystudzeniu przekroić na trzy.
Krok 2 - Chałwowiec z wiśniami foto
3
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. Jajka roztrzepać z mąkami i cukrami, rozprowadzić połową szklanki mleka i wlać na gotujące mleko. Mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i pokruszoną chałwę. Na końcu dodać wódkę.
Biszkopta nasączyć, wyłożyć połowę wiśni i połowę masy.
Krok 3 - Chałwowiec z wiśniami foto
4
Przykryć kolejnym biszkoptem, wyłożyć resztę składników, przykryć ostatnią częścią biszkopta. Udekorować polewą. Schłodzić.
Krok 4 - Chałwowiec z wiśniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betina#45 04.01.2015 16:06
świetne ciasto mniam ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak