Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT KAKAOWY

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania bez cukru
chałwa 45 dag waniliowej
margaryna 1 kostka

DODATKOWO

truskawki 30 dag
czekolada gorzka 1 tabliczka
masło lub margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z truskawkami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka.
Krok 1 - Chałwowiec z truskawkami  foto
2
Mąkę zmieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na wcześniej posmarowaną brytfankę i piec w 180 st około 30 min. Zimny przekroić na pół.

Krok 2 - Chałwowiec z truskawkami  foto
3
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości mleka. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimnego kremu ciągle ucierając. Pod koniec dodać pokruszoną chałwę.
Krok 3 - Chałwowiec z truskawkami  foto
4
Zmiksować na gładką masę.
Krok 4 - Chałwowiec z truskawkami  foto
5
Połowę masy wyłożyć na spód biszkopta.
Krok 5 - Chałwowiec z truskawkami  foto
6
Układać truskawki i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować drugą częścią masy
Krok 6 - Chałwowiec z truskawkami  foto
7
Tabliczkę czekolady pokruszyć dodać masło i podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia. Zimną polać po wierzchu według uznania.
Krok 7 - Chałwowiec z truskawkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.03.2016 19:46
smaczne ciasto
adelajda 17.03.2016 18:31
Smaczne ciacho
Gracer 17.03.2016 18:02
super przepis
Czyki 17.03.2016 17:38
Bardzo smaczne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak