Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec na zimno

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.

Składniki:

Składniki:

chałwa 300 gramów
mleko 3,2% 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 12 sztuk
słomka ptysiowa 1 opakowanie
śmietanka 36% 400 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
nasiona chia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec na zimno

Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić.

Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy.

W formie (28x18cm) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta.
Przekładamy na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.11.2018 09:52
Coś pysznego dla mojego męża.;)
R'n'G Kitchen 23.11.2018 22:52
Dziękujemy ;) I gorąco polecamy :*

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak