Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowe babeczki z czekoladowym musem Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 1/4 szk
mleko 1/2 szk
oranżada 1/4 szk
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
chałwa 75 g waniliowa

mus

mleko 200 ml
mus czekoladowy 160 g w proszku

dodatkowo

kolorowa posypka 1 łyżka żółte gwiazdki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowe babeczki z czekoladowym musem Zewy


Mleko z proszkiem do musu miksować 5 minut, gotowy mus przełożyć do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i schować na dwie godziny do lodówki.
Gdy mus się chłodzi do miski wlać mleko, olej i wbić jajka, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, wymieszać i dodać posiekaną chałwę.
Wlać oranżadę i znowu wymieszać.
6 papilotek do babeczek umieścić we wgłębieniach formy na babeczki i rozdzielić ciasto.
Babeczki piec 30 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić, udekorować przygotowanym musem i gwiazdkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 01.12.2016 10:07
fajne babeczki
gosia56 30.11.2016 10:54
oj zjadłabym taką babeczkę;)
ZEWA 29.11.2016 20:43
Niby proste ale jednak smaczne.
Agnieszka-87-25 29.11.2016 15:32
mniam pyszne są
pestka 29.11.2016 15:24
pyszne ciasteczka
Aleksandra/Olcia 29.11.2016 15:18
uwielbiam chałwę więc babeczkę zjadła bym z chęcią
kd045 29.11.2016 14:03
super przepis !
bietka 29.11.2016 13:55
smaczne babeczki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak