Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowe babeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suche

mąka 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 0,5 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mokre

chałwa wanilowa 100 g
mleko 1 szklanka
olej 2 łyżki
jajko 2 sztuki

dekoracja

czekolada mleczna 50 g
mleko 1 łyżeczka
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowe babeczki

Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak