Przepis i sposób przygotowania na: Ćevapčići - kuchnia bałkańska
Kroki postępowania
Mięso mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy cebulę, wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszam. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.
Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.
Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.
Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar, cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!