Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ćevapčići - kuchnia bałkańska

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
70 dag
Sklep Prymat
cebula biała
2 sztuki
czosnek
7 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
1,5 łyżki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1,5 łyżki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1,5 łyżki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1,5 łyżki
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ćevapčići - kuchnia bałkańska

Kroki postępowania

1

Mięso mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy cebulę, wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszam. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.

Krok 1 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto
2

Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.

Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.

Krok 2 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto
3

Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar, cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!

Krok 3 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 07.06.2013 18:20
bardzo ciekawie wyglądają
joanna__s 07.06.2013 15:49
Już je kiedyś jadłam, są pyszne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak