Ćevapčići - kuchnia bałkańska

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    70 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    7 ząbków
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1,5 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1,5 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1,5 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto

Mięso mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy cebulę, wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszam. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.

Krok 2 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto

Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.

Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.

Krok 3 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto

Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar, cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 07.06.2013 18:20
bardzo ciekawie wyglądają
joanna__s 07.06.2013 15:49
Już je kiedyś jadłam, są pyszne!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat