Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Certy w sosnowym lasku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

świeże certy 2
marchewki 5
seler 1/2
korzeń pietruszki
mały por
ziemniaki 5
czosnek 2 główki
ziarenka ziela angielskiego 3
masło 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
sól i pieprz
natka pietruszki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Certy w sosnowym lasku

Certy należy wypatroszyć, umyć dokładnie, posolić i posypać kurkumą. Aby sól i kurkuma nie spadły z ryb, należy je delikatnie wmasować. Do moździerza wkładamy obrane ząbki czosnku i rozgniatamy je. Dodajemy również majeranek, ziele angielskie i pieprz. Wszystko dokładnie zgniatamy. Gotową pastą okładamy ryby i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie obieramy warzywa, myjemy i wszystkie oprócz pora ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w 0,5 centymetrowe talarki. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy warzywa. Podsmażamy 5 minut energicznie mieszając. Podlewamy 1/2 szklanki wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Powracamy do naszych ryb. Przenosimy je na folię aluminiową. Z folii tworzymy dwie rynienki. Ryby polewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, 180 stopni. Ryby na 15 minut przed wyjęciem polecam odkryć żeby się pięknie zrumieniły.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy na 0,5 cm talarki. Z każdego talarka wycinamy choineczki i smażymy w głębokim tłuszczu jak frytki. Na półmisek wykładamy warzywa, na nie kładziemy dwie ryby, a dookoła układamy choineczki. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 14.01.2014 00:30
uwielbiam też
halina17 04.01.2014 14:10
Ładnie podana ryba.
Barbara13 04.01.2014 12:28
Fajne połączenie :) smacznie się zapowiada
norweska20 04.01.2014 11:29
smacznie się prezentuje ta rybka,,i super podana
adelajda 04.01.2014 11:22
ładnie podana rybka, ja jej nigdy nie jadłam
patryska76 04.01.2014 10:21
Ciekawy pomysł ;-)
Romanowka 04.01.2014 10:11
smakowita ryba!
Sylwia26 04.01.2014 10:02
ale pyszności :)
paulina2157 04.01.2014 09:29
bardzo apetyczne, nie jadłam jeszcze takich rybek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak