Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowa szynka

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
cukier 1/2 szklanki
sól 1/2 szklanki
Cebula suszona Prymat 1 opakowanie
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowa szynka

Kroki postępowania

1
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć cukrem, przykryć folią i odłożyć na dobę do lodówki.
Krok 1 - Cebulowa szynka foto
2
Po tym czasie szynkę dobrze umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą, przykryć folią i odłożyć do lodówki na dobę. Następnie odlać wytworzony płyn, szynkę odwrócić i odłożyć do lodówki na kolejną dobę.
Krok 2 - Cebulowa szynka foto
3
Po tym czasie szynkę ponownie dobrze umyć i dokładnie osuszyć. Suszoną cebulę wymieszać z ziołami i mieloną papryką.
Krok 3 - Cebulowa szynka foto
4
Natrzeć tym mięso, przykryć folią i odłożyć do lodówki na jeszcze jedną dobę.
Krok 4 - Cebulowa szynka foto
5
Następnie mięso znowu osuszyć (tym razem mięsa nie myć!), przełożyć do czystej pończochy i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Szynkę suszyć ok. 5 dni. Gotową szynkę kroić w bardzo cienkie plasterki, przechowywać w lodówce.
Krok 5 - Cebulowa szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 30.07.2016 10:10
chętnie bym skosztowała!
Maridka19 22.07.2016 10:48
Muszę wypróbować , wygląda pysznie :)
benka 21.07.2016 16:16
Ciekawy przepis.
Wafelek2601 21.07.2016 11:34
Musi być pyszna
Wacław 21.07.2016 09:44
apetyczna ta szynka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak