Cebularze z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    2,5 szkl
  • woda

    1 szkl
  • oliwa

    1 łyzka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • drożdże świeże

    20 g

farsz

  • cebula

    6 szt
  • pieczarki

    30 dag
  • masło

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • oregano

    do smaku
  • ser żółty starty

    8 dag
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebularze z pieczarkami foto
Mąkę przesiać, dodać do niej przygotowany rozczyn z drożdży. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Krok 2 - Cebularze z pieczarkami foto
Z ciasta uformować spody na małe pizze, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi. Posmarować ciasto koncentratem i oprószyć oregano.
Krok 3 - Cebularze z pieczarkami foto
Na koncentrat wyłożyć pokrojone w plastry i podsmażone na maśle pieczarki.
Oprószyć je solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Cebularze z pieczarkami foto
Na górę pokrojoną w piórka cebulkę.
Krok 5 - Cebularze z pieczarkami foto
Oprószyć serkiem. Piec około 15 minut w temp. 190-200 stopni.

Krok 6 - Cebularze z pieczarkami foto
Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.09.2015 13:46
Dobre takie.
jagoda5913 28.09.2015 10:52
dobry przepis
IZABELA29 28.09.2015 10:15
pyszne dla każdego
Futka 28.09.2015 09:42
Doskonałe i bardzo apetyczne cebularze :) Palce lizać :)
Habibi 28.09.2015 09:41
uwielbiam cebularze, a jakoś bardzo ciężko mi się za nie zabrać :)
Madzai 28.09.2015 09:30
Bardzo smaczne te cebularze
dom-agi 28.09.2015 09:28
Bardzo lubię!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat