Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy olej,sól,żółtko i dobrze mieszamy razem.Następnie wlewamy rozrobione drożdże do mąki i wyrabiamy ciasto ( jeżeli ciasto jest zbyt twarde,gęste dodajemy jeszcze wody)
Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i będzie samo odchodzić nam od ręki.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.)
obieramy ,przekrawamy na 4 części i kroimy grubiej.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę,podsmażamy aż lekko się zeszkli,regularnie mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min.
Smacznego :)