Cebularze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mleko ciepłe

    1-1,5 szklanki
  • drożdże

    5 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • cukier

  • twaróg

    2 łyżki
  • kminek

  • cebula

    4-5 sztuk
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagrzać, drożdze rozetrzeć z łyzeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka . Mąkę przesiać do miski , zrobić na środku wgłębienie i blać drożdze , przyprószyć mąką przykryć miskę ściereczką i poczekać na "wyruszanie się" W tym czasie pokroić obrane cebule , można w kostkę ,można w krązki jak kto woli i podduszamy na oleju ( nie wolno przypalić)Podczas smazenia cebuli można leciutko posypać odrobiną cukru ,wtedy cebula wyda fajny aromat. Kiedy drożdze wyrosną dodać jajko i żółtko , ciepłe mleko ,sól do smaku ,2 łyżki roztartego twarogu i dobrze wyrobić , pod koniec wyrabiania wlać łyżkę oleju.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość rozwałkowywać porcjami na niezbyt grube placki ,miseczką wykrawać krążki lekko ugniatając środki. Na środki pokłaść cebulkę podduszoną , posolić lekko i obwód placków posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem z łyżką mleka. Na końcu całość posypać kminkiem.
Piec w średnio nagrzanym piecu 170*C ok 20-25 minut do zrumienienia się.
Placki takie można też posypać żółtym serem , pieczarkami - tak właśnie sobie urozmaiciłam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.06.2014 20:07
bardzo lubię
kuklik 19.11.2013 12:33
zachwycające
IZABELA29 20.10.2013 10:33
jeszcze nie robiłam ale wyglądają na bardzo smaczne
pierniczkowo 05.10.2013 11:38
pyszności :)
Łucja 05.10.2013 09:50
zjadłabym taką bułeczkę :)
Alex_M 04.10.2013 22:35
Uwielbiam! dawno nie robiłam, muszę koniecznie zrobić bo smaka sobie narobiłam patrząc na Twoje bułeczki :)
ben-ka 03.10.2013 10:18
Jakie smaczne! raz się do nich przymierzałam ale ciasto wylądowało w koszu,przepis z ds tylko drozdże suszone!!! a mnie nic z nimi nie wychodzi:(
anemon 01.10.2013 20:41
Pewnie się spóźniłam i nie masz już ani jednej i będę musiała sama sobie upiec. Piękne i zachęcające do jedzenia.
Wacław 01.10.2013 09:30
moje smaki,lubię takie bułeczki
alaaa 30.09.2013 17:31
już od dłuższego czasu się za nie zabieram,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat