Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko ciepłe 1-1,5 szklanki
drożdże 5 dkg
jajko 2 sztuki
olej 1 łyżka
sól
cukier
twaróg 2 łyżki
kminek
cebula 4-5 sztuk
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Mleko zagrzać, drożdze rozetrzeć z łyzeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka . Mąkę przesiać do miski , zrobić na środku wgłębienie i blać drożdze , przyprószyć mąką przykryć miskę ściereczką i poczekać na "wyruszanie się" W tym czasie pokroić obrane cebule , można w kostkę ,można w krązki jak kto woli i podduszamy na oleju ( nie wolno przypalić)Podczas smazenia cebuli można leciutko posypać odrobiną cukru ,wtedy cebula wyda fajny aromat. Kiedy drożdze wyrosną dodać jajko i żółtko , ciepłe mleko ,sól do smaku ,2 łyżki roztartego twarogu i dobrze wyrobić , pod koniec wyrabiania wlać łyżkę oleju.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość rozwałkowywać porcjami na niezbyt grube placki ,miseczką wykrawać krążki lekko ugniatając środki. Na środki pokłaść cebulkę podduszoną , posolić lekko i obwód placków posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem z łyżką mleka. Na końcu całość posypać kminkiem.
Piec w średnio nagrzanym piecu 170*C ok 20-25 minut do zrumienienia się.
Placki takie można też posypać żółtym serem , pieczarkami - tak właśnie sobie urozmaiciłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.06.2014 20:07
bardzo lubię
kuklik 19.11.2013 12:33
zachwycające
IZABELA29 20.10.2013 10:33
jeszcze nie robiłam ale wyglądają na bardzo smaczne
pierniczkowo 05.10.2013 11:38
pyszności :)
Łucja 05.10.2013 09:50
zjadłabym taką bułeczkę :)
Alex_M 04.10.2013 22:35
Uwielbiam! dawno nie robiłam, muszę koniecznie zrobić bo smaka sobie narobiłam patrząc na Twoje bułeczki :)
ben-ka 03.10.2013 10:18
Jakie smaczne! raz się do nich przymierzałam ale ciasto wylądowało w koszu,przepis z ds tylko drozdże suszone!!! a mnie nic z nimi nie wychodzi:(
anemon 01.10.2013 20:41
Pewnie się spóźniłam i nie masz już ani jednej i będę musiała sama sobie upiec. Piękne i zachęcające do jedzenia.
Wacław 01.10.2013 09:30
moje smaki,lubię takie bułeczki
alaaa 30.09.2013 17:31
już od dłuższego czasu się za nie zabieram,
Barbara777 29.09.2013 23:01
uwielniam cebularze a takie wypiekane w Lublinie najbardziej
magdziorka6 29.09.2013 22:08
smaczne domowe
Sroczka 29.09.2013 18:47
Z przyjemnością zjadłabym jednego takiego cebularza.
joanna30 29.09.2013 13:42
Nigdy sama nie robiłam ale bardzo je lubię
Ola1984 29.09.2013 10:48
Uwielbiam domowe cebularze :)
Beatris 29.09.2013 10:44
Jakie apetyczne. Chyba będę musiała upiec, bo nabrałam na nie ochoty.
IZABELA29 29.09.2013 10:33
dobry sposób na pyszne jedzonko
Krzysztof15 29.09.2013 09:28
bardzo lubie
sylwia_mc 29.09.2013 06:25
bardzo je lubię
Magula 29.09.2013 00:29
to coś dla mnie, smaczne
Mniam 29.09.2013 00:05
Właśnie za mną też "chodzą" takie domowe cebularze :)
iwi 29.09.2013 00:04
Idealna kompozycja z barszczykiem
Bernadeta1 29.09.2013 00:04
bardzo smaczne bułeczki
Zdzisław 29.09.2013 00:02
bardzo lubię nawet takie zimne ale do barszczyku gorącego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak