Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt
margaryna 5 dag
cukier 1 łyżeczka
cebula 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Kroki postępowania

1
1/2 szklanki mleka podgrzać następnie wrzucić drożdże 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki dobrze wymieszać aż drożdże się rozpuszczą odstawić aby rozczyn wyrósł . Margarynę roztopić i wymieszać z drugą połowa mleka . Do misy wsypać kolejno mąkę sol , rozbełtane jajko oraz rozczyn i ciepłe mleko z margaryną .
Krok 1 - Cebularze foto
2
Dobrze wyrobić na gładkie ciasto , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia . W tym czasie obrać cebulę , pokroić w księżyce i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju , na koniec przyprawić solą i pieprzem .
Krok 2 - Cebularze foto
3
Gdy ciasto wyrosło urywamy małe kawałki i formujemy placki które kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce z pieca . Każdy placek smarujemy rozbełtanym jajkiem i na środek wykładamy cebulkę , odstawiamy na około 10 minut aby jeszcze delikatnie wyrosło
Krok 3 - Cebularze foto
4
pieczemy w piekarniku około 20 minut w temp 200 C z termoobiegiem . Polecam .
Krok 4 - Cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 12.01.2014 11:28
domowe najlepsze
RenataZ-et 31.03.2013 12:53
to coś dla mnie :)
misia53 12.01.2013 22:21
świetnie wyglądają, pewnie tez spróbuję
Aneta41 12.01.2013 21:41
Na pewno spróbuję
Łukasz15 10.01.2013 14:02
Smaczne
Wafelek2601 07.01.2013 20:45
Bardzo lubię
Bernadeta1 14.12.2012 00:59
wygląda bardzo apetycznie
pycia9 19.11.2012 17:52
pycha
Botwinka 19.11.2012 16:58
pyszne
SmakChwili 19.11.2012 15:00
ochhh... ale mam smaka na takiego cebularza... pycha..
fijolek91 19.11.2012 14:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak