Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 30 g
cukier 1 płaska łyżka
mleko 100 ml
mąka 1 płaska łyżka
olej 1-2 łyżki
mąka 1 kg
woda
sól 1/2 łyżeczki
cebula 1 1/2 kg
przyprawy
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Robimy rozczyn z drożdży, cukru, oleju, mąki (1 łyżka) i mleka. Dokładnie mieszamy składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ok. 30 min.

W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy ok. 1 łyżeczki kurkumy i doprawiamy do smaku. Możemy dolać ok. 1/2 szkl. wody. Dusimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, sól i wodę. Wody tyle aby ciasto było luźne ale nie strasznie kleiste. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy placki (ręce obsypujemy trochę mąką, by ciasto się nie kleiło). Układamy na blasze (mi wychodzi 18 sztuk), robimy odstępy, bo placki urosną. Na każdy nakładamy usmażoną cebulę(na brzegi też), jeżeli na patelni jest sok też go wykorzystujemy.
*Możemy przed wyłożeniem cebuli posmarować placki koncentratem pomidorowym.

Pieczemy do 40 min. do zarumienienia w temp. 160-170 stopni C z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.10.2012 21:29
świetny przepis ! INSPIRUJESZ :)
adelajda 14.10.2012 14:18
bardzo lubię cebularze !
Agnieszka91 14.10.2012 13:58
super
hahanka 14.10.2012 11:35
muszę spróbować
barbara11561 14.10.2012 11:00
bardzo ciekawe placuszki:)
Wiesława1 14.10.2012 09:47
fajne
Betka 14.10.2012 09:37
rewelacyjne;)
Wafelek2601 14.10.2012 09:21
Świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak