Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze
W tym czasie obieramy i kroimy cebulę w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy ok. 1 łyżeczki kurkumy i doprawiamy do smaku. Możemy dolać ok. 1/2 szkl. wody. Dusimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, sól i wodę. Wody tyle aby ciasto było luźne ale nie strasznie kleiste. Zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Z wyrośniętego ciasta formujemy placki (ręce obsypujemy trochę mąką, by ciasto się nie kleiło). Układamy na blasze (mi wychodzi 18 sztuk), robimy odstępy, bo placki urosną. Na każdy nakładamy usmażoną cebulę(na brzegi też), jeżeli na patelni jest sok też go wykorzystujemy.
*Możemy przed wyłożeniem cebuli posmarować placki koncentratem pomidorowym.
Pieczemy do 40 min. do zarumienienia w temp. 160-170 stopni C z termoobiegiem.