Przepis i sposób przygotowania na: CEBULARZ LUBELSKI !
3 łyżki maku
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Cebulękroimy w kostkę lub piórka, obgotowujemy około 2 minut. Odcedzamy i gorąćą mieszamy z makiem, solą i olejem. Wkładamy do słoika , szczelnie zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy zimną w lodówce.
Przygotowujemy ciato :
Drożdże mieszmy z cukrem , 2 łyżka mi mąki i częścią ciepłęgo mleka- odstawiamy do wysrośnięcia. Natępnie w pozostałym mleku rozpuszcamy masło i razem z wyrośniętym rozczynem dodajemy do reszty mąki wymieszanej z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników ( 2 łyżeczki zostawiamy na posmarowanie cebularzy ). Z połączonych skłądników wyrabiamy cisto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na placki i posypujemy cebulą z makiem, smarujemy brzegi cebularza jajkiem i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni.