Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CEBULARZ LUBELSKI !

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka 50 dag
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
masło 6 dag

Przepis i sposób przygotowania na: CEBULARZ LUBELSKI !

2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Cebulękroimy w kostkę lub piórka, obgotowujemy około 2 minut. Odcedzamy i gorąćą mieszamy z makiem, solą i olejem. Wkładamy do słoika , szczelnie zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy zimną w lodówce.

Przygotowujemy ciato :
Drożdże mieszmy z cukrem , 2 łyżka mi mąki i częścią ciepłęgo mleka- odstawiamy do wysrośnięcia. Natępnie w pozostałym mleku rozpuszcamy masło i razem z wyrośniętym rozczynem dodajemy do reszty mąki wymieszanej z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do składników ( 2 łyżeczki zostawiamy na posmarowanie cebularzy ). Z połączonych skłądników wyrabiamy cisto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na placki i posypujemy cebulą z makiem, smarujemy brzegi cebularza jajkiem i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 22.12.2012 11:46
uwielbiam!
ALAGOR 13.11.2012 10:52
ciekawy przepis
TEtalicha 04.11.2012 21:12
niema to ja wlasnej pracy:):)
jozefinach 13.10.2012 10:35
Zapowiada się bardzo smacznie.
halina17 12.10.2012 12:59
Takie cebularze są smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak