Cebula z drobiowymi wątróbkami.

Cebula z drobiowymi wątróbkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbki z kurczaka

    20 dag
  • pieczarki

    15 dag
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    5 łyżek
  • brandy

    2 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • sól, pieprz

  • tymianek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cebula

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z łezką w oku...
Traktowana po macoszemu jest pospolitym, ale bardzo ważnym warzywem w kuchni. Kiedy napełni się ją dobrym farszem, podleje porto, przyprawi ziołami i korzeniami, potrafi uszczęśliwić wybrednego smakosza

Cebule obrać i blanszować 8 min we wrzącej wodzie z liśćmi laurowymi.
Wyjąć, ostudzić, ściąć czubki i wydrążyć środki, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.

Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki. Posiekać wydrążony miąższ cebuli. Wątróbkę razem z cebulą przesmażyć na maśle.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem, wlać sok cytrynowy i brandy, smażyć 1 min i wlać śmietanę, wsypać rodzynki, wymieszać.
Farszem napełnić cebule i zapiekać 20 min.w temp.200stop.
Dobrym dodatkiem jest czosnkowa bagietka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 09.10.2013 11:56
pysznie wygląda :)
aniagdz 09.10.2013 11:23
pomysł genialny ;)
Olga_SK 09.10.2013 09:06
Lubię przełamywanie tradycji :) Niby składniki tradycyjne, ale zupełnie inna forma - podoba mi się!
IwonaDD 09.10.2013 08:49
świetny przepis, bardzo lubię faszerowane cebule
usmiech 09.10.2013 07:42
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat