Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wątróbki z kurczaka
20 dag -
pieczarki
15 dag -
masło klarowane
2 łyżki -
śmietana 18 proc
5 łyżek -
brandy
2 łyżki -
rodzynki
3 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
sól, pieprz
-
tymianek
1 łyżka -
sok z cytryny
1 łyżka -
cebula
4 szt
Sposób przygotowania
Traktowana po macoszemu jest pospolitym, ale bardzo ważnym warzywem w kuchni. Kiedy napełni się ją dobrym farszem, podleje porto, przyprawi ziołami i korzeniami, potrafi uszczęśliwić wybrednego smakosza
Cebule obrać i blanszować 8 min we wrzącej wodzie z liśćmi laurowymi.
Wyjąć, ostudzić, ściąć czubki i wydrążyć środki, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki. Posiekać wydrążony miąższ cebuli. Wątróbkę razem z cebulą przesmażyć na maśle.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem, wlać sok cytrynowy i brandy, smażyć 1 min i wlać śmietanę, wsypać rodzynki, wymieszać.
Farszem napełnić cebule i zapiekać 20 min.w temp.200stop.
Dobrym dodatkiem jest czosnkowa bagietka.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się