Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula z drobiowymi wątróbkami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 20 dag
pieczarki 15 dag
masło klarowane 2 łyżki
śmietana 18 proc 5 łyżek
brandy 2 łyżki
rodzynki 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól, pieprz
tymianek 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cebula 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula z drobiowymi wątróbkami.

Z łezką w oku...
Traktowana po macoszemu jest pospolitym, ale bardzo ważnym warzywem w kuchni. Kiedy napełni się ją dobrym farszem, podleje porto, przyprawi ziołami i korzeniami, potrafi uszczęśliwić wybrednego smakosza

Cebule obrać i blanszować 8 min we wrzącej wodzie z liśćmi laurowymi.
Wyjąć, ostudzić, ściąć czubki i wydrążyć środki, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.

Wątróbkę pokroić na małe kawałeczki. Posiekać wydrążony miąższ cebuli. Wątróbkę razem z cebulą przesmażyć na maśle.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć 3 minuty. Przyprawić solą, pieprzem, wlać sok cytrynowy i brandy, smażyć 1 min i wlać śmietanę, wsypać rodzynki, wymieszać.
Farszem napełnić cebule i zapiekać 20 min.w temp.200stop.
Dobrym dodatkiem jest czosnkowa bagietka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 09.10.2013 11:56
pysznie wygląda :)
aniagdz 09.10.2013 11:23
pomysł genialny ;)
Olga_SK 09.10.2013 09:06
Lubię przełamywanie tradycji :) Niby składniki tradycyjne, ale zupełnie inna forma - podoba mi się!
IwonaDD 09.10.2013 08:49
świetny przepis, bardzo lubię faszerowane cebule
usmiech 09.10.2013 07:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak