Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem z serem
W garnku dusimy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Trochę dusimy aby odparowała się woda. Studzimy farsz, dodajemy jajka, serek twarogowy ziołowy, śmietanę,starty ser edamski - wszystko mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Napełniamy cannelloni farszem i układamy w naczyniu. Na makaron układamy serek topiony w plasterkach, wszystko polewamy beszamelem.
Beszamel:
W garnuszku (takim większym) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, chwilę ją smażymy a następnie porcjami dolewamy mleko, ciągle mieszamy. Sos należy gotować przez kilka minut nie przerywając mieszania. Doprawiamy go solą pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i starty ser sera.
Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 20-35 min. w temp. 170 st. C.