Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem z serem

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony
450 g
gouda
175 g
twarożek
75 g
śmietana 18 proc
3 łyżki
jaja
2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
masło
3 łyżki
czosnek
3 ząbki
masło
3 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
mleko 3,2%
3/4 szk
sól
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
serek topiony w plasterkach,
6 plajstrów
gouda
175 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem z serem

Dodatkowo w składnikach jest makaron Cannelloni 250 g.

W garnku dusimy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Trochę dusimy aby odparowała się woda. Studzimy farsz, dodajemy jajka, serek twarogowy ziołowy, śmietanę,starty ser edamski - wszystko mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

Napełniamy cannelloni farszem i układamy w naczyniu. Na makaron układamy serek topiony w plasterkach, wszystko polewamy beszamelem.

Beszamel:
W garnuszku (takim większym) rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, chwilę ją smażymy a następnie porcjami dolewamy mleko, ciągle mieszamy. Sos należy gotować przez kilka minut nie przerywając mieszania. Doprawiamy go solą pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i starty ser sera.

Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 20-35 min. w temp. 170 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.04.2014 16:25
Po prostu uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak