Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Farsz:
Czerwoną paprykę kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól, pieprz i niewielką ilość majeranku. Przesmażona paprykę przekładamy do miseczki. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na tą samą patelnię wlewamy olej , dodajemy czosnek i cebulę i przesmażamy aż się zeszklą. Dodajemy zmielone mięso, które lekko podduszamy, dodajemy dość dużo majeranku i drobno posiekaną papryczkę chili. Do całości dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser. Mięso przekładamy do miseczki, studzimy a następnie razem z jajkiem i soczewicą przekładamy do pojemnika miksera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ser (pozostawiając niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Całość przekładamy do naczynia. Dokładamy smażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zwijamy płaty w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
SOS POROWY:
Do garnka wlewamy olej i szklimy drobno pokrojonego pora. Wlewamy wino i drobno posiekany czosnek a gdy wino odparuje dodajemy masło i mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką i ponownie mieszamy. Sos musi trochę odparować ( musi być dość gęsty.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część przygotowanego sosu, wykładamy cannelloni, zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na ok 10 min.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii.