Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Paczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie.

Składniki:

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim:

ser camembert 2 sztuki
żurawina 200 gramów
wino czerwone wytrawne 0.25 szklanki
cukier trzcinowy 0.25 szklanki
sok pomarańczowy 0.25 szklanki
pierniki 7 sztuki
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim

Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie
się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić.

Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte
paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem i piec przez oko 25 min, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 24.11.2018 13:59
To musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak