Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buzia Pippi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 8 dag
cukru 10 dag
cukru waniliowego 1 torebka
jajko 2
mąki pszennej 15 dag
proszku do pieczenia 1/2 torebki
mleko 1 łyżka
migdałów 8 dag
Do dekoracji:
surowej masy marcepanowej 8 dag
cukru pudru 9 łyżek
pisak cukrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Buzia Pippi

Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania dodać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dolać mleko. Na koniec wsypać zmielone migdały, starannie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC. Lekko przestudzić w formie, przełożyć na deskę kuchenną. Masę marcepanową zagnieść z 1-2 łyżkami cukru pudru, rozpłaszczyć i cienko rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii. Wyciąć okrąg o rozmiarach tortownicy. Przygotowany marcepan delikatnie ułożyć na cieście. 2-3 żelki odłożyć do przygotowania grzywki, pozostałe zapleść w luźne warkoczyki. Końce związać zielonymi zelkami wstążkami. Resztę cukru pudru utrzeć z 2-3 łyżkami ciepłej wody na gęsty lukier, posmarować ciasto. Po bokach głowy przykleić żelowe warkoczyki, tak by powstała charakterystyczna fryzura Pippi. Odłożone żelki pokroić na kawałki dłg 2-3cm, ułożyć grzywkę. Na gotowym cieście namalować pisakiem cukrowym oczy, usta, nos i piegi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak