Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania dodać stopniowo cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dolać mleko. Na koniec wsypać zmielone migdały, starannie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC. Lekko przestudzić w formie, przełożyć na deskę kuchenną. Masę marcepanową zagnieść z 1-2 łyżkami cukru pudru, rozpłaszczyć i cienko rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii. Wyciąć okrąg o rozmiarach tortownicy. Przygotowany marcepan delikatnie ułożyć na cieście. 2-3 żelki odłożyć do przygotowania grzywki, pozostałe zapleść w luźne warkoczyki. Końce związać zielonymi zelkami wstążkami. Resztę cukru pudru utrzeć z 2-3 łyżkami ciepłej wody na gęsty lukier, posmarować ciasto. Po bokach głowy przykleić żelowe warkoczyki, tak by powstała charakterystyczna fryzura Pippi. Odłożone żelki pokroić na kawałki dłg 2-3cm, ułożyć grzywkę. Na gotowym cieście namalować pisakiem cukrowym oczy, usta, nos i piegi.