Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buszujce dinozaury, czyli domowe pralinki z kremem orzechowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada mleczna 5 dkg
czekolada biała 5 dkg
czekolada gorzka 3 kostki
orzechy laskowe 1/2 szkl
mleko zagęszczane 5 łyżek
mleko w proszku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: buszujce dinozaury, czyli domowe pralinki z kremem orzechowym

Czekolady mleczną i biała łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą czekoladę osobno). Kiedy mleczna czekolada będzie płynna odstawiamy z kąpieli wodnej i dodajemy gorzką czekoladę pozostawiając do jej całkowitego rozpuszczenia a następnie mieszamy.
Pędzelkiem smarujmy foremkę sylikonową - główki białą czekoladą, pozostałe części mleczną. Wysmarowaną foremkę wkładamy do lodówki na 10 minut. Czynnośc powtarzamy trzy razy.
W między czasie przygotowujemy nadzienie.
Do pozostałej białej czekolady dodajemy mleko kondensowane, starte orzechy laskowe i mleko w proszku. Mieszamy i stawiamy do kąpieli wodnej, mieszamy aż masa zgęstnieje.

Przestudzoną masę wkładamy do czekoladowych foremek a następnie przykrywamy pozostałą mleczną czekoladą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Po upływie czasu wyjmujemy delikatnie pralinki z foremek i delektujemy się słodkościami:)

Przepis na 12 czekoladek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 05.06.2013 09:49
prawdziwe cudeńka
Lampencjo 04.06.2013 10:00
bardzo ładniej się prezentują
Mniam 04.06.2013 07:25
Fajną masz foremkę :)
magduś83 04.06.2013 01:07
nie będę miała nic przeciwko jeśli te dinozaury przywędrują do mnie :)
anja3107 03.06.2013 22:34
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak