Burrito z farszem mięsno - serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa (bez kości)

    600 g
  • gouda

    300 g
  • majonez

    8 łyżek
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    ½ łyżeczki
  • jajo całe

    1 szt.
  • dymka

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryczka chili

    1 szt.
  • tortilla

    8 (pszenna)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 2 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Do mięsa dodać czosnek oraz cebulę przeciśnięte przez praskę, drobno pokrojoną papryczkę chili, paprykę słodką mieloną, majeranek oraz pieprz ziołowy. Oprószyć solą morską i wymieszać. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 3 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Mięso przełożyć na patelnię. Przykryć i dusić przez 15 minut. Przełożyć do szklanej misy i ostudzić. Do mięsa dodać ⅓ drobno pokrojonej (lub startej na tarce)goudy oraz jajo. Wymieszać.
Krok 4 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Pozostały ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Każdą tortillę posmarować łyżką majonezu. Rozsypać ser, rozdzielając równomiernie pomiędzy placki.
Krok 5 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Na środku każdego placka ułożyć pasek farszu mięsnego. Brzegi tortilli zawinąć do środka.
Krok 6 - Burrito z farszem mięsno - serowym foto
Tortille z farszem układać na rozgrzanej patelni grillowej, lekko 'spłaszczając'. Przyrumienić z jednej, a następnie z drugiej strony. Podawać gorące, udekorowane cząstkami limonki.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EDYTKA 30.03.2015 13:00
robię takie w domu. fajny pomysł na obiad...
Rafał10 16.10.2013 12:04
smaki meksykańskie, lekko ostre- bardzo lubię :)
treonina 05.10.2013 11:11
świetny przepis, spróbuję ;-)
gibli 05.10.2013 09:49
fajnie wygląda:)
ana1 05.10.2013 07:35
pyszne jedzonko
miroslawa 05.10.2013 05:14
też bym zjadła
gosia561 05.10.2013 01:07
uwielbiam takie przekąski
Gracer 04.10.2013 22:52
moje ulubione
msmors 04.10.2013 22:22
pyszne danie
Ela_K 04.10.2013 22:17
zjadła bym sobie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat