Przepis i sposób przygotowania na: Ostre burrito meksykańskie
Buritto to potrawa znana w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie składa się z placków tortilli nadziewanych mięsem mielonym, z dodatkiem fasoli, pomidorów, guacamole, sera.
Dodatki jakie zawiniemy w plackach tortilli możemy dostosować do swojego smaku. Mięso mielone może być wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki postaw na fasolę czerwoną lub czarną. Może być gotowana, duszona lub użyj tej z puszki. Ryż - najlepiej brązowy lub biały, możesz gotować z dodatkiem przypraw - np. kurkumy, która nada też ciekawego koloru. Ser mozzarella, chedar lub żółty to obowiązkowy składnik buritto. Warzywa według uznania - jeśli masz świeże możesz je pokroić i zawinąć w plackach. Jeśli nie masz kup gotową mieszanką warzyw meksykańskich. Ważny jest też sos, który zwieńczy całość - tutaj postaw na guacamole lub ulubiony sos. Jak widzicie przygotowanie buritto jest proste i można tutaj kombinować ze smakami, łącząc ze sobą ulubione składniki. Smacznego!