Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ostre burrito meksykańskie

4.9
(27)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Buritto to danie inspirowane kuchnią meksykańską. Przygotuj na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. 

Składniki:

placki do tortilli
2 sztuki
olej
2 łyżki
mięso mielone
500 gramów
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
6 łyżek
warzywa mrożone
1 opakowanie meksykańskich
chili Prymat
2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
czosnek
1 ząbek
ryż
50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ostre burrito meksykańskie

Burrito to potrawa znana w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie składa się z placków tortilli nadziewanych mięsem mielonym, z dodatkiem fasoli, pomidorów, guacamole, sera.

Dodatki, jakie zawiniemy w plackach tortilli możemy dostosować do swojego smaku. Mięso mielone może być wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki, postaw na fasolę czerwoną lub czarną. Może być gotowana, duszona lub użyj tej z puszki. Ryż - najlepiej brązowy lub biały, możesz gotować z dodatkiem przypraw - np. kurkumy, która nada też ciekawego koloru. Ser mozzarella, cheddar lub żółty to obowiązkowy składnik burrito. Warzywa według uznania - jeśli masz świeże możesz je pokroić i zawinąć w plackach. Jeśli nie masz, kup gotową mieszankę warzyw meksykańskich. Ważny jest też sos, który zwieńczy całość - tutaj postaw na guacamole lub inny, ulubiony sos. Jak widzicie, przygotowanie burrito jest proste i można tutaj kombinować ze smakami, łącząc ze sobą ulubione składniki. Smacznego!

Kroki postępowania

1
Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.
Krok 1 - Ostre burrito meksykańskie foto
2
Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje.
Krok 2 - Ostre burrito meksykańskie foto
3

Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie, by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą - dla siebie - do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą - dla Męża. :) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.

Krok 3 - Ostre burrito meksykańskie foto

Wypróbuj też:

Burrito z farszem mięsno-serowym

Burrito wg Buni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:23
Pychotka ,ja też chętnie zjadłabym z ryżem, bo nie lubię zbyt ostrych potraw.;)
anka1988 31.01.2015 12:02
Pyszności, uwielbiam takie dania!
Konczi 30.01.2015 10:10
Cudnie wygląda :) porywam porcyjkę ;)
mikrusiak 25.01.2015 12:14
smacznie wygląda :) chyba wypróbuję :)
tomek18 25.01.2015 12:13
mniam :) uwielbiam takie pyszności
Anna20 24.01.2015 16:40
coś dla mojego męża :)
as28 24.01.2015 13:40
mniam mniam
Lis 24.01.2015 13:06
:)Smakowite:)
IwonaDD 24.01.2015 12:26
pychota!!!!!!
Stenka 24.01.2015 11:47
smaczne danie
dollce 24.01.2015 11:20
Pyszności :)
ilka01 24.01.2015 09:43
super, muszę koniecznie wypróbować :)
Monika-twin 24.01.2015 09:31
Smaczne placki.
marzut 24.01.2015 08:54
ładna prezentacja
Ewelina1991 24.01.2015 08:42
bardzo smaczne
Agnieszka-87-25 24.01.2015 08:10
pyszny smak
Ania84 23.01.2015 23:08
moje smaki
Adam/ZUB3R 23.01.2015 22:50
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak