Przepis i sposób przygotowania na: Ostre burrito meksykańskie
Burrito to potrawa znana w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie składa się z placków tortilli nadziewanych mięsem mielonym, z dodatkiem fasoli, pomidorów, guacamole, sera.
Dodatki, jakie zawiniemy w plackach tortilli możemy dostosować do swojego smaku. Mięso mielone może być wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki, postaw na fasolę czerwoną lub czarną. Może być gotowana, duszona lub użyj tej z puszki. Ryż - najlepiej brązowy lub biały, możesz gotować z dodatkiem przypraw - np. kurkumy, która nada też ciekawego koloru. Ser mozzarella, cheddar lub żółty to obowiązkowy składnik burrito. Warzywa według uznania - jeśli masz świeże możesz je pokroić i zawinąć w plackach. Jeśli nie masz, kup gotową mieszankę warzyw meksykańskich. Ważny jest też sos, który zwieńczy całość - tutaj postaw na guacamole lub inny, ulubiony sos. Jak widzicie, przygotowanie burrito jest proste i można tutaj kombinować ze smakami, łącząc ze sobą ulubione składniki. Smacznego!
Kroki postępowania


Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie, by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą - dla siebie - do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą - dla Męża. :) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.
