Buraki pieczone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • buraki czerwone

    10 sztuk

Dodatkowo

  • folia aluminiowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki (najlepiej tej samej wielkości, aby równomiernie się piekły) należy dokładnie umyć (nie obierać!) i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
Następnie każde warzywo owinąć (błyszczącą stroną do środka) w kawałek folii aluminiowej i luźno ułożyć na blasze rozgrzanego piekarnika.
(Buraczki można piec w naczyniu żaroodpornym - pod przykryciem i bez zawijania w folię.)
Piec 1-2 godziny w 180 stopniach.
(Czas zależy od wielkości i rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.)
Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać.
Diana Rusiłowicz
Najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę oraz ciemny miąższ (mają więcej antocyjanów - flawonoidów). Buraczki o marmurkowatym wnętrzu będą bardziej ciężkostrawne (przez większa ilość celulozy).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:17
Zdrowe jedzenie.
Diana Rusiłowicz 11.12.2016 00:59
Ależ proszę :*
Diana Rusiłowicz 11.12.2016 00:59
Ja również :)
Janina 10.12.2016 16:46
Smaczne i zdrowe;))
Futka 10.12.2016 15:35
Kocham! Uwielbiam! Porywam wszystkie! :D
Marcepanowy kącik 10.12.2016 12:12
Bardzo lubię takie buraczki :)
Madzai 10.12.2016 09:45
Smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat