Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    250 g
  • żeberka wieprzowe

    300 g
  • buraki czerwone

    5 szt
  • kapusta biała

    1/2 główki
  • grzyby suszone

    3-4 garście
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • liście laurowe Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    5 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • suszony majeranek Prymat

    2-3 łyżki
  • cząber

    1-2 łyżki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • cukier

  • sok z cytryny

  • posiekane listki tymianku

    3 łyżki
  • koncentrat z buraków

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, następnie ją płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy żeberka , liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy wywar. Gdy zacznie wrzeć dodajemy obraną włoszczyznę, opłukane suszone grzyby, trochę soli i cząbru. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru (ugotowane i obrane mięso można wykorzystać do farszu np. do pierogów) i dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki.

Jak już fasola będzie prawie miękka dodajemy poszatkowaną kapustę, przeciśnięte ząbki czosnku, pozostały cząber i majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Można dodać też ewentualnie kilka łyżek koncentratu z buraków. Gotujemy jeszcze chwilę.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 10.12.2014 08:40
ale pięknie podany:-)
Barbara13 09.12.2014 19:25
przepysznie się zapowiada
Anna133 09.12.2014 17:39
cud miód !
Gracer 09.12.2014 17:29
Idealne danie
wwwiolka 09.12.2014 17:09
Bardzo fajny przepis.
Ania321 09.12.2014 16:08
takiego jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować :)
RenataZ-et 09.12.2014 15:48
ale cudownie musi pachnieć! pycha!
Kejti 09.12.2014 15:40
Pysznie wygląda :-)
dollce 09.12.2014 14:57
wygląda smakowicie
Agnieszka-87-25 09.12.2014 14:48
pięknie podane pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat