Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony z tymiankiem

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na rybę

pstrąg patroszony 2 szt
tymianek 10 gałązek
limonka 1 szt
masło 20 g
ząbki czosnku 2 szt
sól
cebula 1 szt

Składniki na frytki z marchwi

marchew 4-5 szt
tymianek posiekany 1 łyżka
sól
oliwa 1 łyża

Dodatkowo

cytryna 1 szt
brokuł 1 szt
folia aluminiowa
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony z tymiankiem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
Krok 1 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto
2
Przygotowanie ryby:

Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.

Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.
Krok 3 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.12.2014 21:48
Uwielbiam takie rybki.
Ania84 07.12.2014 17:20
zjadłoby się ::)
Anna133 07.12.2014 16:54
wygląda obłędnie !
gosia561 07.12.2014 16:22
bardzo zdrowy obiad
Grazyna0211 07.12.2014 16:12
smaczna rybka
IwonaDD 07.12.2014 15:41
pyszne danie
stokrotka 07.12.2014 14:22
ale smacznie podany!!!!!!!
Edith85 07.12.2014 14:05
jeju, jak pięknie i smakowicie wygląda to danie
erym 07.12.2014 13:45
az slinka leci, super doprawiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak