Pstrąg pieczony z tymiankiem

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na rybę

  • pstrąg patroszony

    2 szt
  • tymianek

    10 gałązek
  • limonka

    1 szt
  • masło

    20 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • cebula

    1 szt

Składniki na frytki z marchwi

  • marchew

    4-5 szt
  • tymianek posiekany

    1 łyżka
  • sól

  • oliwa

    1 łyża

Dodatkowo

  • cytryna

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • folia aluminiowa

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto
Przygotowanie frytek z marchwi:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
Krok 2 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto
Przygotowanie ryby:

Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.

Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Pstrąg pieczony z tymiankiem foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

07.12.2014 21:48
Uwielbiam takie rybki.

Ania84

07.12.2014 17:20
zjadłoby się ::)

Anna133

07.12.2014 16:54
wygląda obłędnie !

gosia561

07.12.2014 16:22
bardzo zdrowy obiad

Grazyna0211

07.12.2014 16:12
smaczna rybka

IwonaDD

07.12.2014 15:41
pyszne danie

stokrotka

07.12.2014 14:22
ale smacznie podany!!!!!!!

Edith85

07.12.2014 14:05
jeju, jak pięknie i smakowicie wygląda to danie

erym

07.12.2014 13:45
az slinka leci, super doprawiona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat