Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki nadziewane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 4 sztuki
orkisz 6 dag
bulion warzywny 1/4 litra
sok z cytryny 3 łyżki
żółty wędzony ser 9 dag
koper 1 pęczek
śmietana 5 łyżek
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Buraki nadziewane

Buraki myjemy i obieramy.Orkisz gotujemy w bulionie około 40min. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane buraki wyjmujemy , ostudzić.Orkisz również odstawić do wystygnięcia.Buraki wydrążyć .skropić jedną łyżką soku z cytryny .Ser pokroić w małą kostkę.Koperek umyć i drobno posiekać.Połowę śmietany wymieszać z koprem i odrobiną pieprzu.Do śmietany dodajemy orkisz i ser.Napełnić farszem buraki. Wydrążony miąższ zmiksować z resztą śmietany, doprawić sokiem cytrynowym, pieprzem i solą.Podawać do nadziewanych buraków jako sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak