Burak to nie zawsze "burak".

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2 szt
  • masło

    1 łyżk
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • chrzan

    1 łyżka
  • sól, cukier, pieprz

  • sok z cytryny

    0,5 szt
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myślę, że burak czerwony jest warzywem niedocenionym, przynajmniej współcześnie. W czasach PRL-u i w czasach barów był niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony burak budzi jeszcze większe zainteresowanie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry jest dla mięsożerców. Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku, przejściowego i ma wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny.

Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.

Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 25.11.2013 19:33
super przepis
Beata999 11.10.2013 23:42
Podoba mi się taka "wymiana" warzywno owocowa!
Lis 10.10.2013 00:48
hm...naprawdę bardzo ciekawy pomysł:)
migotka28 09.10.2013 23:27
fajnie podane
sanielcia 09.10.2013 22:44
super przepis
Kulinarna Ja 09.10.2013 21:28
świetny pomysł!
eMMe 09.10.2013 21:11
Przepis bardzo fajny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat