Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
2 szt -
masło
1 łyżk -
śmietana 18 proc
100 ml -
chrzan
1 łyżka -
sól, cukier, pieprz
-
sok z cytryny
0,5 szt -
jabłko kwaśne
2 kilka szt.
Sposób przygotowania
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.
Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się