Buraczkowe risotto

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż arborio

    150 gramów
  • buraki czerwone

    4 sztuki
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • wino czerwone wytrawne

    150 mililitrów
  • bulion

    1 litr
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Szafran nitki Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki
  • parmezan (płatki)

    0,5 szklanki
  • śliwki suszone

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Umyte buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Do ryżu dodajemy nitki szafranu.

* Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.

KROK 2. Suszone śliwki przekładamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i zdejmujemy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły.

* Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.

Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat