Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe risotto
KROK 1. Umyte buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Do ryżu dodajemy nitki szafranu.
* Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.
KROK 2. Suszone śliwki przekładamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i zdejmujemy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły.
* Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki. Życzę smacznego! :)