Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/16 sztuki
  • por

    1/4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    1 sztuka
  • woda

    2,5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • przyprawa do zup w płynie

    1/2 łyżeczka
  • chrzan tarty

    5 łyżek
  • barszcz czerwony

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Udko rozrąbać na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku
Krok 2 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa- opiec na patelni na rumiano..
Krok 3 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Dodać do kurczaka. Dorzucić ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli).
Doprowadzić do zagotowania.
Krok 4 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.
Krok 5 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i drobno pokroić.
Krok 6 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki *.Poukładać w foremkach mięso, marchewkę, listki natki.

* resztę marchewki, selera i pietruszkę dodać do sałatki
Krok 7 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę.Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać namoczoną żelatynę ( jeśli dajemy koncentrat w płynie to może trzeba dodać trochę żelatyny więcej). Dobrze wymieszać .
Krok 8 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Dodać koncentrat buraczany do smaku i koloru ( musi być mocny koncentrat lub w proszku żeby nie rozwodnić bulionu).Podgrzać.
Krok 9 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Ostrożnie zalać miseczki z mięsem.
Zostawić by ostygły. Przestawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.
Krok 10 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
Podawać z porcją chrzanu i kawałkiem cytryny.
Zafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ).
Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 18.05.2013 13:57
rarytaski ...
Monika-twin 17.05.2013 22:22
ale oryginalny przepis-fajne
borgia 17.05.2013 21:07
Już nie o sam wygląd chodzi - galaretka wygląda nieco egzotycznie i bardzo zwraca na siebie uwagę. Chodzi o ten smak, który sobie wyobrażam. I już widzę reakcję moich gości - gwarantuję sobie pełen sukces :). Coś pięknego...
Aleksandra/Olcia 17.05.2013 19:01
cudnie wyglądaja,pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat