Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki ze śliwką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dwa warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.

Składniki:

Składniki:

buraki 500 gramów
śliwki węgierki 150 gramów
ząbki czosnku 3 sztuki
masło 1 łyżka
bazylia świeża 1 łyżka
cząber świeży 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek świeży 1 łyżka
sos słodko-pikantny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki ze śliwką

Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna), zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
W kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak