Buraczki ze śliwką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dwa warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • buraki

    500 gramów
  • śliwki węgierki

    150 gramów
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • cząber świeży

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • tymianek świeży

    1 łyżka
  • sos słodko-pikantny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna), zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
W kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat